søndag 8. mars 2009

i would actually welcome a drum solo right now

trommesoloer blir ofte litt i det meste laget veldig fort, men det finnes unntak. skoleeksempelet er selvsagt moby dick fra the song remains the same, der en, om en ser filem, kan, i tillegg til å høre selve tromminga, se hvilke kule biler, traktorer, kyr og meiselmaskiner john bonham eier. kult nok. men det finnes flere andre trommesoloer som er verdt å høre på:

ginger baker - toad
opprinnelig spilt inn med cream i '67. en ok studioversjon, men liveversjonen fra wheels of fire er både bedre og lengre. baker var blant bonhams helter, og toad er nok blueprinten for moby dick.

clive bunker - dharma for one
fra jethro tulls første album, this was. en glimrende versjon ble fremført på isle of wight (en festival som må ha vært lang bedre enn det litt sjabby ettermælet den har fått). denne også lengre og bedre enn studioutgaven. forøvrig bør alle kjøpe seg nothings easy, dvden med tull fra isle of wight (må ikke forveksles med isle of lucy festivalen).

butch trucks og jaimoe johanson - mountain jam
mountain jam går over to sider av eat a peach med blant annet en super dobbel trommesolo. kult med trommiser som komper hverandre under soloen. finnes ikke video av denne, men når en først tenker på allman brothers, må en jo se og høre også. her et klipp (med duane og berry oakly) fra fillmore i 1970:


john bonham - bonzo's montreux
kanskje urettferdig å nevne bonham to ganger, men denne fortjener virkelig mer oppmerksomhet enn den har fått. (om moby dick har fått for mye oppmerksomhet får noen andre vurdere. vanskelig å gjøre noe med i etterkant uansett.) veldig sær greie som kom ut på coda etter bonzo selv ikke lenger var blant oss. page har hjulpet til så godt han kunne ved å vri og skru på alle knottene han fant i studio.

finnes sikkert andre som er verdt å nevne, men en kan ikke huske alt. (har ikke glemt den lærkledte, kattesminkede trommisen i et amerikansk karnevalsband. har utelatt den) det finnes f. eks. en drøss med dritdyktige jazztrommere, men nå er det jo ikke jazz vi driver med her, da.

flere usaklige lister kommer til å dukke opp.

Ingen kommentarer: